Λύρα της Καλαβρίας. (βίντεο)

Συνεχίζοντας την παρουσίαση μουσικών οργάνων που παίζονται με δοξάρι, σειρά έχει η Λύρα της Καλαβρίας


Η Καλαβρία είναι περιοχή της νότιας Ιταλίας, είναι η περιοχή που λέγεται και Μεγάλη Ελλάδα. 


Σε πολλά χωριά ομιλείτε η διάλεκτος που είναι γνωστή ως
Γκρεκάνικα και έχει Δωρικές ρίζες. Γνωστό είδος τραγούδιών που συμμετέχει η λύρα της Καλαβρίας είναι οι "ταραντέλες". 



Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο βίντεο με τον χαρακτηριστικό ήχο της Lira Calabrese και περισσότερες πληροφορίες από την el.wikipedia.

Βίντεο 1.


                                

Η λύρα Καλαβρίας (ιταλ.lira calabrese) είναι ένα έγχορδο παραδοσιακό μουσικό όργανο χαρακτηριστικό ορισμένων περιοχών της Καλαβρίας (περιοχή Locride και την περιοχή του Monte Poro) της Νότιας Ιταλίας που παίζεται με δοξάρι.

Όπως και άλλες λύρες της ίδιας οικογένειας των τοξωτών λυρών (πχ η Κρητική Λύρα) η Λύρα Καλαβρίας παίζεται όρθια, συνήθως στηριζόμενη μεταξύ των γονάτων. Το αριστερό χέρι συνήθως κρατάει τη λαβή του οργάνου και αγγίζει τις χορδές με τα νύχια πλαγίως ενώ το δεξί του χέρι του οργανοπαίκτη κρατάει το δοξάρι. Οι τρεις χορδές (οι κεντρική είναι λίγο μεγαλύτερη) παραδοσιακά φτιάχνοταν από έντερο ζώου (νάιλον σήμερα), ενώ το δοξάρι από τρίχες αλόγου (ή νάιλον). Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακούς ρυθμούς που συνοδεύουν το τραγούδι (π.χ. τραγούδια της καντάδας και οργή), καθώς και τραγούδια κατάλληλα για το χορό (tarantellas).
Το ρεπερτόριο της λύρας Καλαβρίας είναι γνωστό μόνο μέσα από ιστορικά αρχεία παλαιών οργανοπαικτών, ή από σύγχρονους ανθρώπους που γνωρίζουν παλαιότερους οργανοπαίκτες. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον γύρω από την λύρα Καλαβρίας και έχει προκαλέσει χρήση του οργάνου από συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και την επανεμφάνιση νέων κατασκευαστών λύρας σε διάφορα μέρη της Καλαβρίας.


Πιθανή προέλευση της λύρας Καλαβρίας είναι η λύρα με δοξάρι (lūrā) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όμοια με το ραμπάμπ των Ισλαμικών Αυτοκρατοριών της εποχής. Ο Πέρσης γεωγράφος Ibn Khurradadhbih (π. 911) του 9ου αιώνα, αναφερόμενος στην λεξικογραφική καταγωγή των μουσικών οργάνων της εποχής κατέγραψε την λύρα με δοξάρι (lūrā), μαζί με το εκκλησιαστικό όργανο (urghun), το shilyani (πιθανότατα ένα είδος άρπας), το salandj σαν τα τυπικά όργανα των Βυζαντινών (Kartomi Margaret J., 1990). Όμοια τρίχορδα όργανα με δοξάρι, απόγονοι της βυζαντινής lūrā εξακολοθούν να παίζονται μέχρι σήμερα σε μετα-Βυζαντινές περιοχές, όπως για παράδειγμα, η Γκαντούλκα (Gadulka) της Βουλγαρίας, η Κρητική λύρα της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και η Πολίτικη Λύρα ή Πολίτικος κεμενζές της Κωνσταντινούπολης.



Βίντεο 2.




Τότον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra