Alexander Rock Opera

Μια διαφορετική προσέγγιση για το Μέγα Αλέξανδρο, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και τα όσα κατόρθωσε, με απόλυτο σεβασμό στις ιστορικές πηγές και τα ιστορικά δεδομένα. Ο γνωστός-άγνωστος Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται μέσα από γεγονότα της ζωής του με μια άλλη ματιά για τον χαρακτήρα του κι όσα τον διαμόρφωσαν, όπως η σχέση του με τους γονείς του και το στράτευμά του, αλλά και το πεπρωμένο και το θάνατο.




Η ιστορία, έτσι όπως παρουσιάζεται στη δίωρη μουσικοθεατρική παράσταση, αρχίζει στη Σαμοθράκη, ένα χρόνο πριν τη γέννηση του Αλέξανδρου, όπου κατά τη διάρκεια των Καβειρίων Μυστηρίων συναντήθηκαν για πρώτη φορά η μητέρα του Ολυμπιάς και ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος και ολοκληρώνεται με το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα, 33 χρόνια αργότερα. Ποιος, όμως, ήταν πραγματικά ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία και επηρέασε τον πολιτισμό εκατομμύρια ανθρώπων; Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για τη ζωή του; στη Σαμοθράκη ένα χρόνο πριν τη γέννηση του Αλέξανδρου, όπου, κατ Σ’ αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά με το δικό της ιδιόμορφο τρόπο η καινούρια ροκ όπερα «Alexander» σε μουσική του συνθέτη Κώστα Αθυρίδη και λιμπρέτο της ιστορικού και λογοτέχνη Penny Turner που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη, στη σκηνή του Stage (26ης Οκτωβρίου 27, Σφαγεία) στις 9, 10,11 και 15,16,17,18 Νοεμβρίου. 
Όπως είπαν οι συντελεστές της μουσικοθεατρικής παράστασης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου «η όπερα στοχεύει, με σύγχρονο ήχο και μουσική, να μας φέρει κοντά στη μαγεία, στο όνειρο και στην ανθρώπινη φύση του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Εξάλλου όπως τόνισε ο σκηνογράφος Απόστολος Βέττας «Τον Αλέξανδρο τον έχουμε όλοι μέσα μας. Παίζει στον καθέναν μας έναν περίεργο ρόλο που δουλεύει σε πολλά επίπεδα μέσα στη ψυχή μας» Το εγχείρημα ανέλαβε η καλλιτεχνική ομάδα EPOPSIS (στην οποία συμμετέχουν μουσικοί και τραγουδιστές της ροκ σκηνής της Θεσσαλονίκης), με ζωντανή ορχήστρα 14 μουσικών και 40 ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών. «Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η ομάδα, εργάστηκε σκληρά και επίμονα, εθελοντικά, πιστεύοντας στο έργο και στις δυνατότητές του» υπογράμμισε ο συνθέτης Κώστας Αθυρίδης.
 Ανάμεσα στις προσδοκίες των δημιουργών είναι «το έργο να βγει καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα». Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και το βιβλίο/ 2xCD με την μουσική της ροκ όπερας “Alexander”, που κυκλοφορεί από το Polytropon (Κομνηνών 2, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, τηλ.2310 410658) και το οποίο περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο (script) στα αγγλικά, της Penny Turner, καθώς και μετάφραση/απόδοση της Γεωργίας Βεληβασάκη στα ελληνικά. 
Η rock opera, ως είδος, αν και παραμένει κορυφαίο και δημοφιλές είδος στην παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος, σπάνια εμφανίζεται στην ελληνική σκηνή και ακόμη σπανιότερα αποτελεί πρωτογενή πολιτιστική πρόταση που «παίρνει διαβατήριο» για το εξωτερικό. Η «Alexander» Rock Opera ξεκινά την πορεία της το 2012, χρονιά-ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη που γιορτάζει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Οι συντελεστές του έργου, χωρίς να ξεχνούν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε, ευελπιστούν να παρουσιάσουν μια παράσταση υψηλού καλλιτεχνικού και ψυχαγωγικού επιπέδου, με επίκεντρο ένα ελληνικό ιστορικό πρόσωπο που έχει επηρεάσει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, κι ελπίζουν το κοινό της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσει το φιλόδοξο εγχείρημά τους. 
Συντελεστές: Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Αθυρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Απόστολος Βέττας, τις χορογραφίες η Άσπα Φούτση, σύμβουλος σκηνοθεσίας είναι ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, στον ήχο ο Γιάννης Μαυρίδης (Cue Productions), στα φώτα οι: Κέλλυ Εφραιμίδου και Ελίζα Αλεξανδροπούλου, στην ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας ο Κώστας Τζούνης, στη διεύθυνση παραγωγής η Βίκη Αλεξάκη και στην διοργάνωση παραγωγής η SOLDOUT (managing music events). 
Το ρόλο του Αλέξανδρου ενσαρκώνει ο Δημήτρης Τικτόπουλος, της Λανίκης και της Ιέρειας η Ρούλα Μανισσάνου, του Ηφαιστείωνα ο Νικίας Φονταράς, του Φίλιππου ο Θοδωρής Προύσαλης, της Ολυμπιάδας η Χαρίκλεια Χατζησαββίδου, της Κλειούς η Γεωργία Βεληβασάκη, της Ρωξάνης η Ραχήλ Τσελεπίδου, της Πυθίας ο Δημήτρης Κυανίδης, του Αρίστανδρου ο Γιώργος Ξυπολιτάς, του Αντύπα ο Stephan Schwerdtfeger, του Κλείτου ο Γιάννης Κυρατσός, των στρατηγών οι: Γιώργος Φωκάς, Θωμάς Βλιαγκόφτης και Ντίνος Ψυχογιός, της Θαΐδας η Αρετή Βαλαβανοπούλου, της Καμπάσπης η Νόνικα Μαλκουτζή, ενώ το καστ συμπληρώνεται από ένα σύνολο νέων τραγουδιστών και ηθοποιών της πόλης μας και μέλη της χορευτικής ομάδας της σχολής χορού «Άσπα Φούτση». 
Προσέλευση κοινού στις 20.00, ώρα έναρξης παραστάσεων στις 20.30 Προπώληση εισιτηρίων στο βιβλιοπωλείο Ιανός(Αριστοτέλους) Τηλ. κρατήσεων: 2310 429922 (9-11 π.μ.) & 6982209943
 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.alexander-rockopera.gr ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ e-mail: info@alexander-rockopera.gr

Πηγή: http://antenna975.blogspot.gr/2012/11/alexander-rock-opera.html


Τότον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra