Μαθήματα Ποντιακής Λύρας Νο 7. Μωμόγεροι

Νομίζω ότι έχουμε μείνει λίγο πίσω σ΄αυτό το κομμάτι του ιστότοπου μας, που είναι και ιδιαίτερα δημοφιλές, τα μαθήματα ποντιακής λύρας.

Καιρός λοιπόν για επανάληψη και για συνέχεια.

Θα μάθουμε τους "Μωμόγερους". 

Εύκολος ρυθμός σχετικά, πολύ ωραίος (έχω συλλάβει ούκ ολίγες φορές τον δεύτερο νού μου, να το ακούει για ολόκληρη μέρα!) και με λύρα αλλά και από γκάϊντα (τουλούμ) με πιό "αρχέγονο" ήχο.

Το καλύτερο σ΄αυτήν την προσπάθεια είναι ο δάσκαλος μας για αυτό το βίντεο, που όπως και το πρώτο μάθημα που ανέβηκε στο μπλόγκ μας το "Αδά σον κόσμο αγαπώ" είναι δικής του παραγωγής και είναι η δεύτερη πιο διαβασμένη ανάρτηση μας!

Είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη και κάτω από το βίντεο ακολουθούν οδηγίες από την περιγραφή της ανάρτησης στο youtube.  

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Βογιατζή για τα "on line" μαθήματα λύρας.






Παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι που συνοδεύει έναν πολύ ωραίο και εντυπωσιακό χορό. Μωμόγεροι. Πώς παίζεται στην κεμετζέ (ποντιακή λύρα). Το βίντεο δείχνει πώς να παίξει κάποιος αυτό το τραγούδι στη λύρα. Δείχνει τα πατήματα στη λύρα χωρίς νότες, απλά με το μάτι. Αρχικά, απλά χωρίς τρέμουλα και στη συνέχεια κανονικά. 

Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να το παίξει κανείς ακριβώς έτσι καθώς υπάρχουν πολλές παραλλαγές αλλά για όσους δεν έχουν καθόλου επαφή με τη λύρα και θέλουν να μάθουν μπορούν να το μάθουν τη βάση του τραγουδιού μέχρι να εξελιχθούν και να παίζουν όπως θέλουν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα πατήματα στη δική σας λύρα μπορεί να είναι διαφορετικά θα πρέπει να υπολογίσετε ακούγοντας. Σε αυτήν την λύρα τα πατήματα είναι λίγο χαμηλότερα από το κανονικό. Με αποτέλεσμα το δέυτερο μου δάχτυλο να φαίνεται πολύ χαμηλά.

Οι νότες είναι οι ακολουθες (μόνο η βάση):

ΝΤΟ ΝΤΟ ΣΙ ΣΙ ΝΤΟ ΝΤΟ ΣΙ ΣΙ ΝΤΟ ΝΤΟ ΣΙ ΣΙ-ΣΟΛ ΛΑ ΛΑ ΣΟΛ ΣΟΛ


Στο ΣΙ-ΣΟΛ από το ΣΙ πηγαίνουμε στο ΣΟΛ σε μια τοξαριά (αριστερή).


Πηγή φωτογραφίας:http://www.facebook.com/pages/ΚΟΤΣΑΜΑΝΙΑ-ΤΕΤΡΑΛΟΦΟΣ

Τότον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra