Ποντιακές Λύρες

Μαλακή θήκη μεταφοράς-φύλαξης.
Διατίθενται Ποντιακές Λύρες χειροποίητες, άριστης ηχητικής απόδοσης, Ζύλ και Ζυλοκάπανα, κατάλληλες για αρχάριους και προχωρημένους, αλλά και για τον καθένα (αφού η Λύρα δεν είναι ένα απλό μουσικό όργανο αλλά είναι σημαία και χειροποίητο στολίδι για κάθε χώρο!).


100 % χειροποίητες από ξύλο Δαμασκηνιάς (κοκκίμελο), ακακίας, μουριάς, κέδρου, σφενδάμι, μαόνι κ.α.
Όλες oι Λύρες έχουν μηχανικά κλειδιά για ευκολία και ακρίβεια στο κούρδισμα, με εγγύηση καλής λειτουργίας.

Οι χορδές είναι GALLI. 
 
Το δοξάρι με γνήσιες τρίχες αρσενικού αλόγου διαθέτει και μηχανισμό για ρύθμιση, ενώ προαιρετικά υπάρχει η δυνατότητα για εφαρμογή μικροφωνικής κάψας για σύνδεση σε ενισχυτή.

Δυνατότητα αλλαγής της λύρας με άλλη της επιλογής σας σε διάστημα 3 μηνών χωρίς καμία επιβάρυνση.
  Με επίχριση απλού βερνικιού και με χειροποίητο βερνίκι γομαλάκας ιδιαίτερου φινιρίσματος. 




Οι Λύρες είναι κατασκευασμένες με τις συμβουλές του κ.Δαμιανίδη Γιαννάκη και έχουν δοκιμασθεί από πολύ γνωστό Λυράρη για την ηχητική τους αρτιότητα.
Ο κ.Γιαννάκης Δαμιανίδης.






Στείλτε e-mail στο pontiakilyrablog@gmail.com ή επικοινωνήστε μαζί μας στην σελίδα μας στο Facebook Ποντιακή Λύρα (Λύρα του Πόντου) ή στο τηλ. 0030 6945 318726 κ.Θεόδωρος.


Σκληρή βαλίτσα μεταφοράς.















Τότον

19 σχόλια:

  1. Δημακόπουλος Αυγερινός14 Οκτωβρίου 2013 στις 11:46 μ.μ.

    Θα ξεκινήσω το σχόλιο μου,δανειζόμενος τη φράση από το blog ότι "η λύρα δεν είναι απλά ένα μουσικό όργανο αλλά μία σημαία και ένα χειροποίητο στολίδι"!!!Όλοι εμείς που αγαπάμε την Ποντιακή μουσική και την κληρονομιά του Πόντου γενικότερα,μπορούμε να το νιώσουμε αυτό!
    Έχοντας αποκτήσει πρόσφατα τη δική μου λύρα από αυτό εδώ το blog μπορώ να σας πω ότι πρόκειται πραγματικά για αξιέπαινη δουλειά τόσο σε ήχο όσο και σε εμφάνιση!
    Συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Δαμιανίδης μέσα από την εμπειρία του και το μεράκι του με κατεύθηνε ουσιαστικά σε αυτό που αναζητούσα!
    Νότες που πατάνε όπως πρέπει στην ταστιέρα,μουσικά ξύλα παντούκ και μπουμπίνγκα και πολύ ελαφρύ δοξάρι...
    Μία δοκιμή θα σας πείσει!
    Θόδωρε,σε ευχαριστώ πολύ και δημόσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν λίγο καιρό πήρα και εγώ μια λύρα από τον φίλο μου τον Θεόδωρο.Είναι άλλο να την βλέπεις από τις φωτογραφίες και άλλο να την κρατάς στα χέρια σου και από θέμα ομορφιάς και από θέμα ποιότητας ήχου.Είναι ενα πραγματικό διαμάντι φτιαγμένο με κόπο και μεράκι που το μόνο που της λείπει είναι να την αξιολογήσω με *καράτια* γιατί το αξίζει πραγματικά.
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο μου πλέον, Θεόδωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. geia sas paidia prin 8 mhnes akribos pethane o mpampas mou apo tote thelw kai egw para poly na parw mia lura ...den kserw na paizw alla tha mathw...!!!! apla tha ithela na mou peite peripou poso ksekinane oi thmes kai na mou protinete ...kati....!!!! Sas eyxaristo para poly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε,
      εγώ όταν ακούω ποντιακή λύρα βλέπω όλους τους προγόνους μας, τις πόλεις και τα χωριά που κατοικούσαν, και τελευταία η λέξη "πατρίδα" που έλεγαν οι παππούδες μου για τον Πόντο παίρνει νόημα μέσα μου.
      Είναι πολύ ωραίο να ξέρεις να παίζεις την λύρα μας και ποτέ δεν είναι αργά!
      Η λύρα μας εκτός από μουσικό όργανο είναι για εμάς του Πόντιους και σημαία μας!
      Για να μπορέσουμε να προτείνουμε κάτι στείλτε ένα μήνυμα στο pontiakilyrablog@gmail.com ή επικοινωνήστε μαζί μας από το facebook στην σελίδα https://www.facebook.com/pages/%CE%9B%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%9B%CF%8D%CF%81%CE%B1/211783732174312?ref=hl

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα κι απο μενα πριν λιγρς ωρες παρελλαβα τον κεμεντσε μου απο τον θοδωρο τον οποιο παρηγγειλα χτες απο την αθηνα και πρωι πρωι σημερα ηρθε στο σπιτι μου....Αρχικα να πω πως ειμαι απολυτα ικανοποιημενος με την ταχυτητα παραδοσης....Οσον αφορα την λυρα μιλαμε για ενα κοσμημα για μια σημαια παραδοσης και μνημης του ποντιακου ελληνισμου αριστα φτιαγμενη απο τον θοδωρο και τον πατερα του...Οσον αφορα τον ηχο της ειναι πραγματικα κεμεντσες που ακουγοντας τον ταξιδευεις στο χρονο πισω οραματιζομενος τα αγια χωματα του ποντου μας......τελος να συστησω ανεπιφυλακτα σε οποιον εχει σκοπο να αγορασει κεμεντσε να επικοινωνησει με τον θοδωρο και θα μεινει απολυτα ικανοποιημενος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΕΚΕΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
    Χαίρετε και από εμένα και εγώ παρέλαβα πριν λίγες ημέρες την δική μου λύρα. Η αλήθεια είναι ότι είχα κάποια επιφύλαξη για αγορά μέσω του ιντερνετ άλλα βασίστηκα στα σχόλια των παραπάνω φίλων.
    Το αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό, ο δάσκαλος μου το αποκάλεσε επαγγελματικό όργανο. Πήρα θετικά σχόλια και από άλλους λυράρηδες έναν επαγγελματία και 3 ερασιτέχνες, μιας κι εγώ δεν είμαι ειδικός ούτε καν πόντιος αλλά κάποιος πατριώτης που του αρέσει η παραδοσιακή μουσική και θέλει να μάθει κάποιο όργανο.
    Επέλεξα σαν όργανο την λύρα διότι 1ον τρελαίνομαι για τα ποντιακά και 2ον νομίζω ότι θα μπορέσω αργότερα να παίξω και άλλου είδους παραδοσιακά με αυτήν.
    Με τον φίλο πλέον Θεόδωρο από τον οποίο αγόρασα το όργανο είχα άψογη δοσοληψία από την αρχή μέχρι το τέλος.
    Τέλος προσωπικά θα πω ότι είμαι πολύ ευτυχής και ικανοποιημένος από το πακέτο (λύρα, δοξάρι και βαλιτσάκι) που επέλεξα όσων αφορά από το θέμα ποιότητας ήχου και κατασκευής αλλά και από θέμα ομορφιάς (που δεν θα το κρύψω αλλά πήρε 10 με τόνο όπως πολύ θετικά σχολιάστηκε και το ρυθμιζόμενο δοξάρι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε ολους! Συνιστώ ανεπιφύλακτα την αγορά λύρας από τον Θεόδωρο. Αποφάσισα πρόσφατα να μάθω να παίζω αλλά αφού ζώ στο εξωτερικό, οπότε η έρευνα αγοράς ήταν δύσκολη υπόθεση. Ψάχνοντας βρήκα το μπλόκ και επικοινώνησα με τον Θεόδωρο για συμβούλες ως προς το τι όργανο να επιλέξω κτλ. Ήταν ειλικρινής και κατατοπιστικότατος.
    Επέλεξα μια από τις λύρες που μου πρότεινε, μαζί με το ρυθμιζόμενο δοξάρι και τη θήκη. Η αποστολή και η παράδοση ήταν ταχύτατη και χωρίς κανένα πρόβλημα. Όσο αφορά το κεμεντζέ είναι πανέμορφα κατασκευασμένος και τρομερός ηχητικά. Επίσης τα μηχανικά κλειδιά διευκολύνουν πολύ το κούρδισμα.
    Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος απο την αγορά! Τέλος να σε ευχαριστήσω Θεόδωρε εκτός για τον κεμεντζέ και για το δώρο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας παιδια!Παρέλαβα και εγω με την σειρά μου μια λύρα απο τον Θεόδωρο και η χαρα μου δε περιγράφεται!Λογο του οτι δεν έιμαι γνώστης ακόμα πηγα την λύρα σε ατομα που παίζουν χρόνια αλλα και στο δάσκαλο και τα σχ'ολια όλων ήταν παραπάνο απο κολακευτικά.Σε αυχαριστώ και πάλι Θεόδωρό για τον χρόνο σου τον κόπο σου αλλα και για τις συμβουλές σου.Σε ευχαριστώ για το δώρο που μου έκανες , γιατι την λύρα μόνο ώς δώρο μπορώ να την δώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στ Θεόδωρο και τν πατέρα του για αυτό το έργο τέχνης που κατασκεύασαν και μου έστειλαν....!Πραγματικά δεν είχα ιδέα πόσο όμορφη και πόσο ζωντανή είναι μια ποντιακή Λύρα και αυτό το έμαθα απο τν Θεόδωρο και τν Λύρα του..Για εμένα απο εδώ και πέρα η Ποντιακή Λύρα μου θα είναι ο Ζωντανός Αφηγητής τς Ιστορίας του Ποντου..!!Και πάλι ευχαριστώ τν φίλο και τν πατέρα του και να είναι πάντα καλά..!!! Ηλίας απο Αγρίνιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βασικα Καλησπερα!!! Λοιποον... κι οι 2 παππούδες κατασκευαστες λυρας και παίχτες Θελωντας να μεταδοσουν σε μενα αυτη τη μαγικη ικανοτητα μετα απο αρκετες προσπαθειας πριν απο 20 περιπου χρονια σταθηκαν και οι 2 δυστυχώς ατυχοι λογω γυρανσης..."σημερα" και παλι δυστυχώς που επρεπε να περασουν τοσα χρονια για να καταλαβω οτι δεν επρεπε να παραδώσω τα οπλα τοσο ευκολα παραγγειλα μια λυρα απτο θοδωρα...πανεμορφη,ποιοτικα αψογη και με την ολη διαδικασια σε φιλικο και τελεια συνεννοησιμο περιβαλλον. Η αποφαση παρθηκε λογω του οτι εγινα πατερας και θα ηταν κριμα αυτη η φλογα της παραδοσης να σιγοσβησει απο γενια σε γενια... οποτε θεωρησα καθηκον μου να αναλαβω να περασω στο γιοκα μου αυτη τη θεληση για εκμαθηση της λυρας και αν τα καταφερω και λιγες βασεις για να ξεκινήσει. Ευχαριστώ παρα πολυ το θοδωρα για το εργο που επιτελει και του ευχομαι οτι καλυτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΑΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ23 Ιανουαρίου 2017 στις 9:38 π.μ.

    Όταν ακούς την ποντιακή λύρα και νιώθεις την ράχη σου να ανατριχιάζει τότε μέσα σου υπάρχει το ποντιακό dna. Ετσι λοιπόν κι εγώ αποφάσισα να αρχίσω να μαθαίνω έστω και μόνος μου να παίζω λύρα. ψάχνοντας να βρώ για τα οικονομικά δεδομένα μου να βρώ να αγοράσω μια λύρα στα λεφτά που ήθελα δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος. Μέχρι που έπεσα σε αυτό το blog και όλα άρχισαν να στρώνουν όπως ήθελα. Η λύρα έφτασε στα χέρια μου εντυπωσιακά γρήγορα. Απο ποιότητα υπέροχη. απο ήχο επίσης υπέροχη. Ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στον κο Θεόδωρο ο οποίος σε όλη την διάρκεια της συνεννόησης ήταν άψογος και η κατασκευή του επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αγάπη μου για την ποντιακή μουσική ξεκινάει από την καταγωγή μου και κυρίως από τον παππού μου και τη γιαγιά μου στην αυλή των οποίων μεγάλωσα και έμαθα και την ποντιακή διάλεκτο. Στις 4/3/2017 πήγα μέχρι την Πολίχνη για να αγοράσω το αγαπημένο μου όργανο προκειμένου να αρχίσω την εκμάθηση της ποντιακής λύρας. Εκεί γνώρισα από κοντά πατέρα και υιό Δαμιανίδη, δύο ευγενέστατους ανθρώπους και αγόρασα μία λύρα (ζιλοκάπανο) σε απολύτως προσιτή τιμή, η οποία αξιολογήθηκε από τον δάσκαλό μου με τα πλέον ευμενή σχόλια. Φίλε πλέον Θόδωρε, αν με αξιώσει ο Θεός και προχωρήσω στην εκμάθηση της λύρας θα σε επισκεφτώ ανεπιφύλακτα εκ νέου για να αγοράσω ακόμη μία...Να είστε καλά πατέρας και γιός και να συνεχίσετε με αγάπη και μεράκι αυτό που τόσο καλά κάνετε...
    Περικλής-Αλεξανδρούπολη.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαν τρελός και εγώ για την ποντιακή μουσική και τον χορό, αποφάσισα να κάνω και εγώ το βήμα να αγοράσω μια λύρα για να μάθω. Ήρθα σε επαφή με τον γιο Δαμιανίδη που αμέσως με βοήθησε και με πρότεινε λύρες. Εγώ τελικά αγόρασα μια με σφενδάμη σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Είχα στην αρχή λίγες αμφιβολίες να πω την αλήθεια αλλά όταν την παρέλαβα έμεινα έκθαμβος. Μπορούσε να δει κανείς το μεράκι που έβαλαν αυτοί οι δύο ανθρώποι στην κατασκευή της και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πολύ γι'αυτό.
    Βαγγέλης - Άργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φοιτητης εγώ ήθελα να αγοράσω λυρα πήγαμε λοιπόν με 2 φίλους στην Πολίχνη στον κ.Γιαννη και στον γιο του τον κΘοδωρο ειδα λυρες έπαιζα και πραγματικά δεν ήξερα ποια να διαλέξω τα πατήματα και ο ήχος με έδιναν την εντύπωση ότι με ανέβαζαν σαν παίκτη σε σε σχέση με άλλες λύρες που είχα και άλλες που έχω παιξει.Σε όσους θέλουν να αγοράσουν πέρα απο την ποιότητα κ την καθαροτητα και το ηχόχρωμα το ποντιακό που έβγαζαν οι λύρες θέλω να τους πω και τα εξής πουμπιστευω έχουν σημασία1) τα μηχανικά κλειδιά είναι απίστευτη πατέντα και για ερασιτέχνη και για επαγγελματια καθώς σου κάνει το κούρδισμα πολύ ευκολο2) οι τιμές είναι προσιτές για όλους θα έλεγα (αφού είναι και για έναν φοιτητή) 3)Όταν μιλούσα μαζί τους είδα δύο ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!! φιλοξενους με μεράκι και διάθεση για συννενοηση .
    Σας ευχαριστω κΘοδωρε και κΓιαννη ν για την λύρα να είστε καλά και να σας έχουμε.
    Σταύρος από Σκύδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγόρασα την πρώτη μου Ποντιακή Λύρα από τον κ.Θεόδωρο και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Ποικιλία σε Ποντιακες χειροποίητες λύρες και η κάθε μία με ξεχωριστό ήχο. Δυσκολεύτηκα στην επιλογή αλλά τελικά κατέληξα σε ζιλοκαπανη ή ζιλοκαπανο όπως νομίζω ότι προφέρεται σωστά. Ένα σετ λύρα, δοξάρι, βαλιτσάκι μεταφοράς σε πάρα πολύ καλή τιμή. Είμαι 100% ευχαριστημένος. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κατασκευαστή κ.Θεόδωρο κι εύχομαι, πρώτα ο Θεός, του χρονου να τον επισκεφτώ για να αγοράσω την δεύτερη λύρα η οποία θα είναι σίγουρα ζιλ! Εις το επανιδειν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγόρασα τη πρώτη μου Ποντιακή λύρα πριν από 2 μήνες. Ένα ζιλοκάπανο (συγνώμη αλλά δεν θυμάμαι από τι είδος ξύλου!!!!). Άριστη κατασκευή και ήχος. Με μία λέξη απλά ΤΕΛΕΙΑ!!! Δεν είμαι ειδικός στα μουσικά όργανα αλλά μόνο στο άκουσμα μπορείς να καταλάβεις ότι οι λύρες που κατασκεύαζουν ο κ. Θεόδωρος και κ. Γιάννης μπορούν να χαρακτηριστούν ως επαγγελματικές. Είμαι υπερ ευχαριστημένος και του χρόνου θα προβώ στην αγορά της 2ης Ποντιακής λύρας, η οποία θα είναι Ζιλ!!!! Συνιστώ ανεπιφύλακτα την αγορά Ποντιακής λύρας από τον κ. Γιάννη και τον κ. Θεόδωρο!!!!

    Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος - Περαία Θεσσαλονίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Κωνσταντίνε, η λύρα σου είναι από ξύλο μουριάς, μεγάλη χαρά μου δίνει η σκέψη ότι μια ποντιακή λύρα φτιαγμένη από εμένα γυρίζει όλη την υδρόγειο με εσένα!

      Διαγραφή
  16. Ασχολουμαι με τα παραδοσιακα οργανα εδω και 30 χρονια. Ετσι, τυχαινει να γνωριζω τι θα πει θεωρια και τι θα πει πραξη οσον αφορα τα μουσικα οργανα και την μουσικη μας γενικοτερα. Η λυρα που μου χαρισε ο Θοδωρης (γιατι για την τιμη που μου ζητησε, χαρισμα ειναι), ανηκει στην κατηγορια εκεινων των οργανων που μιλανε στην πραξη. Οταν την επιασα στα χερια μου και την ακουσα επιβεβαιωθηκε η σκεψη που κανω τα τελευταια χρονια, δηλαδη πως υπαρχουν οργανοποιοι που συνεχιζουν μια παραδοση που δεν κοπηκε σε κανενα σημειο και αλλοι που απλα δηλωνουν παραδοσιακοι ενω καθε αλλο παρα αυτο ειναι αφου η τεχνη τους αποτελει μια παραφυαδα της χωρις καμια συνεχεια αντιληψης για τα πραγματα.
    Για να μην κουραζω, ενα μεγαλο ευχαριστω στον Θοδωρη που με το δωρο του μοιραστηκε μαζι μου (εναν νησιωτη) λιγο απ' την ψυχη του Ποντου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θερμούς χαιρετισμούς σε όλους. Γνώρισα τον Θεόδωρο διαδικτυακά, παρόλο που δεν συνηθίζω να κάνω αγορές από το διαδίκτυο, αγόρασα και εγώ μια λύρα. Όπως είπα και στον ίδιο η λύρα είναι "κουκλί", ηχητικά άρτια και η τιμή της πολύ προσιτή. Κάθε φορά που παίζω ανακαλύπτω καινούρια πράγματα, παρόλο που την φτάνω στα όριά της, ανταποκρίνεται και δίνει περισσότερα. Όσο για τον κατασκευαστή, με κέρδισε με την συμπεριφορά του γιατί δεν με αντιμετώπισε σαν πελάτη, αλλά σαν φίλο. Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra