Βερνίκι Γομαλάκα σε Ποντιακή Λύρα. Eφαρμογή. Νο 1

Μέχρι πριν έξι μήνες αν μου μιλούσε κάποιος για γομαλάκα, θα παρεξηγιόμουν! "Ποιόν είπες έτσι ρε θα τον έλεγα". Μετά από πάρα πολύ διάβασμα, βίντεο και γενικά "ψάξιμο" ξεκίνησα δοκιμαστικά σε ένα κομμάτι ξύλο από κέδρο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. 
Τι γίνεται όμως με την εφαρμογή της γομαλάκας σε λύρα; Με τόσες μικρές και καμπύλες επιφάνειες.
Ακακία με γομαλάκα.
Την πρώτη εφαρμογή την έκανα σε μία λύρα που ήταν φτιαγμένη με κεφάλι από οξιά και αντηχείο ακακία. Πραγματικά δεν χορταίνω να την βλέπω και από ήχο πολύ καλή. 

Δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο επηρεάζει τον ήχο, (φυσικά προς το καλύτερο) όπως έχω διαβάσει, αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε σκούρα ξύλα είναι μοναδικό.

Χρόνος εργασίας; Ένας μήνας! Μου έτυχαν όλες οι αναποδιές, αλλά την πέτυχα. 
Αφορμή για να γράψω αυτή την ανάρτηση ήταν ότι σε όλες τις περιγραφές για την εφαρμογή της γομαλάκας που είδα ή διάβασα γράφουν για διάφορα άλλα μουσικά όργανα και βασικά για κιθάρες.
Τα υλικά που χρειάζονται είναι γομαλάκα σε νυφάδες, καθαρό οινόπνευμα, ελαιόλαδο, βαμβάκι, και βαμβακερό ύφασμα.
Η εφαρμογή της γομαλάκας που θα περιγράψω θα γίνει σε μία λύρα από κοκκίμελο (δαμασκηνιά) της οποίας το κεφάλι είναι από ξύλο Αμπούρα.
Η λύρα στο αρχικό στάδιο.
Αφού από ξυλουργικής άποψης φέρουμε την λύρα στο σημείο που θέλουμε, ξεκινάμε.
Ετοιμάζουμε το μείγμα γομαλάκας βάζοντας 2 μέρη καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών και ένα μέρος νυφάδες γομαλάκας. Το αφήνουμε ένα βράδυ και το πρωί το μείγμα είναι έτοιμο.
Ετοιμάζουμε μία μπάλα με εσωτερικά βαμβάκι και εξωτερικά βαμβακερό ύφασμα (από παλιό μπλουζάκι). Βάζουμε 10-12 σταγόνες υγρού και με μονές ευθείες κινήσεις απλώνουμε την γομαλάκα στην λύρα. Αρχίζουμε από την πλάτη, πάμε στα πλαϊνά, συνεχίζουμε στο λαιμό, στο κεφάλι έως να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.


Αφού στεγνώσει σε περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με την ίδια σειρά. Αυτό πρέπει να γίνει 3 με 4 φορές. Αυτό το κάνουμε για να κλείσουν οι πόροι του ξύλου, αφού η γομαλάκα είναι το καλύτερο υλικό για σφράγισμα πόρων ξύλου. Επίσης αυτές οι στρώσεις γομαλάκας μαζί με σκόνη ελαφρόπετρας και μικρά ρινίσματα του ξύλου θα δούμε πως στο επόμενο στάδιο θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την επιφάνεια του ξύλου λεία, χωρίς πόρους. Θα ήθελα να πώ ότι τις βασικές οδηγίες και πολύ καλή ανάλυση για την εφαρμογή της γομαλάκας όπως συμφωνούν όλοι όσους έχω διαβάσει θα βρείτε στο


Συνεχίζεται....., για την συνέχεια κάντε κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο:
Βερνίκι Γομαλάκας σε Ποντιακή Λύρα Νο 2



Τότον

2 σχόλια:

  1. Ακόμη διακοπές κάνεις!
    Μπράβο.
    Περιμένουμε με τις μπάλες ανά χείρας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τελειώνω, σε μερικές μέρες θα ανέβει.
    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra