Ο «Μακούλης» που μάγεψε το Royal Albert Hall

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΜΑΤΘΑΙΟ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

Τα μυστικά της ποντιακής λύρας τα έμαθε από τον παππού του, εκεί στη Βέροια. Σε μικρή ηλικία ο «Μακούλης», όπως χαϊδευτικά τον φωνάζουν, κέρδισε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής. Πήγε με υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό.
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είναι πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου,
έχει στο ενεργητικό του μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία και από τον Δεκέμβριο του 2007 είναι κάτοχος διδακτορικού του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εμφανίστηκε με τον Cat Stevens (Yusuf Islam) στο Porchester Hall και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου ως σολίστας με την ποντιακή λύρα. Ο αριστοτέχνης Ματθαίος εκτός από ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, ιρανική λύρα, αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την αφγανική και ουζμπέκικη λύρα.

- Πώς ξεκίνησες με τη μουσική;

«Η μουσική ήταν πάντα μες στην ψυχή μου! Από τη στιγμή που άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι μπορώ να εκφράζω αυτό που ακούω επάνω στη λύρα και να ικανοποιώ τις αισθήσεις μου, αλλά και τη διάθεσή μου, αφοσιώθηκα σχεδόν ολοκληρωτικά στη μουσική της και στους ήχους της».

Ένα βίντεο με Μάκο Τσαχουρίδη σε ηλικία 12 ετών.


- Πώς στράφηκες στη λύρα;

«Παράδειγμα προς μίμηση, και αν θέλετε "μοντέλο", ήταν ο παππούς μου ο Μάκος, γνωστός λυράρης στα χρόνια του στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας».

- Αλλη πηγή έμπνευσης;

«Σημαντική ήταν η επαφή μου με την παραδοσιακή χορωδία της Ευξείνου Λέσχης της Βέροιας από τότε που άρχισα να παίζω, αλλά και η γνωριμία μου με τον θείο μου Παναγιώτη Τσαχουρίδη, κύριο μεταδότη της τέχνης του Γώγου (1917-1984), του λεγόμενου «Πατριάρχη» της ποντιακής λύρας, του μεγαλύτερου εμπνευστή μου στα ώριμα πλέον χρόνια».

- Το παίξιμο της λύρας σου ακούγεται σαν του βιολιού...

«Μπορώ με την ποντιακή λύρα να παίξω άλλου είδους ρεπερτόριο, διαφορετικό από το συνηθισμένο μουσικό άκουσμα. Θεωρώ ότι οι μουσικές δυνατότητές της -αντικείμενο επίσης της διδακτορικής μου διατριβής- είναι σχεδόν εφάμιλλες με αυτές ενός τρίχορδου βιολιού».

- Αλλοι πολιτισμοί και μουσικά ακούσματα σε επηρεάζουν;

«Βεβαίως, η αφγανική μουσική, η περσική, η ουζμπέκικη, η ιρλανδική, η αραβική, η ινδική, η british pop και η τζαζ».

- Η παραδοσιακή μας μουσική αντέχει στο εξωτερικό;

«Οπωσδήποτε θα αναφέρεται σε εξειδικευμένο μουσικό ακροατήριο. Μπορεί να πουλήσει και να έχει επιτυχία, όχι όμως στα μεγέθη που φαντάζεστε - δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά. Εκτός κι αν ξεφύγει από το συντηρητικό άκουσμα και μπολιαστεί με κάτι καινούργιο ή κάτι που θα μπορέσει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των μη Ελλήνων ακροατών».

- Τα επόμενα βήματα;

«Μία από τις άμεσες προτεραιότητές μου είναι η εξέλιξη της ακαδημαϊκής μου σταδιοδρομίας. Το διδακτορικό μου εύχομαι να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής οικογένειας της χώρας μας και όχι μόνο. Οι μουσικές συνεργασίες, όμως, οι συναυλίες, η δισκογραφία, αλλά και η διάδοση της ποντιακής λύρας και των μουσικών δυνατοτήτων της εκτός των ελληνικών συνόρων, είναι πάντα οι κύριοι στόχοι μου και οι πιο σημαντικές "αναζητήσεις" μου».

- Αλλη μουσική δεν ακούς;

«Μου αρέσουν πολλά είδη μουσικής. Ακούω κλασική, ινδική, οθωμανική, η οποία είναι τόσο οικεία στο αυτί μου, αφού συνδέεται άμεσα με τη βυζαντινή μουσική, αλλά και δημοτική μουσική. Προτιμώ όμως πολλές φορές να ακούω την ησυχία, τους ήχους της φύσης, τον αέρα, τα πουλιά, τη θάλασσα. Μου χρειάζεται, αφού δεκαεφτά ώρες την ημέρα ή θα παίζω ή θα ακούω».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=338002

Παρακάτω βίντεο από το μίνι αφιέρωμα από το κανάλι  Alpha στον Μάκο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.

Τότον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra