Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου του Κυριάκου Σαχανίδη

 


















Κυκλοφόρησε από της εκδόσεις Ιδεογραφίες το νέο βιβλίο του Κυριάκου Σαχανίδη «Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου».
Ο συγγραφέας απεφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο, για να προσφέρει ένα βοήθημα, κάτι που ο ίδιος στερήθηκε, στα ποντιόπουλα που θέλουν να μάθουν σωστά την διάλεκτο των γονιών και των προγόνων τους.



Όπως αναφέρει ο ίδιος:

«…Όταν μετά από πολλά χρόνια μελέτης, άρχισα να γράφω και να δημοσιεύω κείμενα και ποιήματά μου, πολλά άτομα και μάλιστα νεαρά σε ηλικία, μου ζητούσαν όλο και πιο συχνά πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την γραφή διαφόρων λέξεων, φράσεων καθώς και διορθώσεις κειμένων τους. Μου ζητούσαν επίσης να δημοσιεύσω τις γνώσεις μου σχετικά με τη γραφή στην Ποντιακή Διάλεκτο.
Έτσι απεφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο, για να βοηθήσω τα νέα παιδιά, στην προσπάθειά τους να μάθουν να μιλούν και να γράφουν όσο το δυνατόν σωστότερα την Διάλεκτο των προγόνων μας…»


Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας εφαρμόζει δύο καινοτομίες:

Η πρώτη καινοτομία είναι η εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος γραφής. Είναι βέβαιο ότι εάν διδασκόταν στα σχολεία η Ποντιακή Διάλεκτος, όπωσδήποτε θα εφαρμοζόταν το μονοτονικό σύστημα, αφού εφαρμόζεται και στην μητρική γλώσσα.
Η δεύτερη καινοτομία που εφαρμόζω είναι η κατάργηση των συμβόλων. Αντί των συμβόλων αυτών, που δεν υπάρχουν στα προγράμματα ηλεκτρονικής γραφής, γράφονται τα γράμματα αυτά με έντονη γραφή για να διακρίνονται και να προφέρονται διαφορετικά.

«…Χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, αλλά διδασκόμενος από τα λάθη μου, παραδίδω το βιβλίο αυτό στη νέα γενιά των Ποντίων, στους οποίους έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον να μάθουν τη Διάλεκτο των προγόνων τους…»
Κυριάκος Σαχανίδης



ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΩΚΡ. ΣΑΧΑΝΙΔΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ
Έκδοση: Ιδεογραφίες – Ευθυμία Γρηγοριάδου & ΣΙΑ Ε.Ε.
Τηλ.: 210 27 99 880   e-mail: gri@otenet.gr, timos@otenet.gr
Σελίδες 304
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης : 09/2010

Κεντρική διάθεση:
Χριστάκης
Ιπποκράτους 10-12,  ΤΚ. 106 79, Αθήνα
Τηλ.: 210 36 39 336, Fax: 210 36 38 48 9
e-mail: xristaki@otenet.gr
Πληροφορίες 

Πηγή: dreampontos.com

kalytheo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra