Morin Xuur (ή Khil Khuur) από τη Μογγολία


Όντας ποιμενικός και ημι-νομαδικός λαός οι Μογγόλοι, δεν πρέπει να μας φανεί παράξενο ότι η εικόνα του αλόγου είναι ένα από τα κύρια θέματα της μογγολικής μουσικής. Από μία άποψη, το πιο σημαντικό μουσικό όργανο στη Μογγολία είναι το ίδιο το άλογο - ή τουλάχιστον οτιδήποτε μπορεί να γίνει από ένα άλογο... 


Ο μύθος λέει ότι το γρηγορότερο όλων των αλόγων, το Jonung Khara Mori, είχε φτερά. Ο αναβάτης του, ένα πεφταστέρι μεταμορφωμένο σε νεαρό πρίγκηπα-πολεμιστή, ερωτεύτηκε μία όμορφη βοσκοπούλα. Κάθε βράδυ, ο πρίγκηπας-αστέρι, επισκεπτόταν τη νεαρή και κάθε πρωί έφευγε. Ένα βράδυ, καθώς ο πρίγκηπας και το άλογό του κοιμόντουσαν, η βοσκοπούλα, σε μία προσπάθεια να κρατήσει τον αγαπημένο της κοντά της έκοψε τα φτερά του αλόγου. 







Παρόλα αυτά το επόμενο πρωί ο πρίγκηπας και το άλογο έφυγαν. Αλλά αυτή τη φορά ο πρίγκηπας και το άλογό του δε μπορούσαν να συνεχίσουν την πτήση τους. Έπεσαν από τον ουρανό σε μία άδεια έρημο. Το Jonung Khara Mori πέθανε. Στην απελπισία του ο πρίγκηπας-άστρο πένθησε το χαμό του φτιάχνοντας ένα μουσικό όργανο από τη δορά, τα κόκκαλα των πλευρών, την ουρά και το κεφάλι του αλόγου. Το νεκρό άλογο μετασχηματίστηκε στο πρώτο Morin Xuur (ή Khil Khuur).


Το Morin Xuur είναι το ευρύτατα χρησιμοποιημένο όργανο στη Μογγολία και ακούγεται ουσιαστικά σε όλες τις συλλογές της μογγολικής μουσικής. Morin σημαίνει "από ένα άλογο". Είναι ένα μακρύ, στενό, δίχορδο όργανο που παίζεται με δοξάρι. Και οι σειρές και το τόξο γίνονται από την τρίχα της ουράς ενός αλόγου. Το πλαίσιό του είναι ξύλινο (όχι πια από κόκκαλα πλευρών),  το αντηχείο του που καλύπτεται με τη δορά αλόγων (τώρα συχνά ένα λεπτό στρώμα του ξύλου),  και στην κορυφή του λαιμού, μια ξύλινη γλυπτική ενός κεφαλιού του αλόγου. Παίζεται πάντα από άνδρες. 






Πηγές: 
http://www.allmusic.com/explore/essay/mongolia-music-t661
http://www.mongolzuuch.mn/main.php?page=buyamorinxuur.htm

kalytheo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra