Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού - Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών παρουσιάζει την πιο ανατολική έκφραση του Ελληνισμού, όπως διαμορφώθηκε στο μικρασιατικό χώρο έως το 1922 αλλά και όπως διασώζεται και εξελίσσεται από τότε έως σήμερα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όπου έχουν απλωθεί οι Έλληνες του Πόντου.
Το μουσειολογικό υλικό αποτελείται από στοιχεία του πνευματικού και υλικού πολιτισμού των Ποντίων της  Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας, που δωρήθηκαν από ιδιώτες και σωματεία Ποντίων, και καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό και χρονολογικό φάσμα. 
 
Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε 6 ευρύτερες ενότητες :
Η 1η πραγματεύεται την ιστορία της περιοχής του Πόντου από την αρχαιότητα και μέχρι τον 19. αι., με έμφαση στην στρατηγική εμπορική θέση της περιοχής, πάνω στους δρόμους των καραβανιών, και στην ακμαία παραγωγή των μεταλλείων του Πόντου.
Η 2η ενότητα παρουσιάζει το σημαντικότατο ρόλο της εκκλησίας στον Πόντο. Τους σημαντικούς κληρικούς και πατέρες της Εκκλησίας που κατάγονταν ή έδρασαν στον Πόντο και στις μεγάλες βυζαντινές μονές, που περιέθαλψαν και στήριξαν το ελληνικό στοιχείο και καλλιέργησαν τον ελληνικό πολιτισμό στις ψυχές των Ποντίων.
Η 3η ευρύτερη ενότητα αφορά στις ποντιακές παραδόσεις, εκφρασμένες στη μουσική, το χορό, τις τοπικές ενδυμασίες, τα έθιμα, την αρχιτεκτονική και την εσωτερική λειτουργία των σπιτιών, τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων και τη συνήθεια του λουτρού.
Ακολουθεί η 4η ενότητα, που παρουσιάζει τις δραστικές αλλαγές που συνέβησαν στις αστικές κυρίως περιοχές του Πόντου, μετά τα μέσα του 19. αι., με το άνοιγμα της Μαύρης Θάλασσας και τις μεταρρυθμίσεις στο πολίτευμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλαγές που οδήγησαν τις ελληνικές κοινότητες του Πόντου σε μια χωρίς προηγούμενο πνευματική αναγέννηση, πολιτιστική και κοινωνική ακμή.
Τέλος, παρουσιάζεται η ενότητα της δραματικής ιστορίας των αρχών του 20. αι., με το κίνημα των Νεοτούρκων, σε συνδυασμό με τα επεισόδια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό του 1/3 του ποντιακού πληθυσμού και τον τραγικό οριστικό ξεριζωμό όσων απέμειναν από τα πάτρια εδάφη.
Το μουσείο ολοκληρώνεται με την αισιόδοξη ενότητα που αφορά στην εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα και στην ένταξη και προκοπή τους στην καινούρια πατρίδα.
Ιδιαίτερη εμβόλιμη ενότητα έχει αφιερωθεί στους Ποντίους της Ρωσίας και στο χρονικό της εγκατάστασής τους στις περιοχές γύρω από τον Εύξεινο Πόντο και αργότερα στα βάθη της Σοβιετικής Ένωσης. 
Οι εποπτικές ενότητες της έκθεσης συμπληρώνονται από την προβολή DVD με επιμέρους θέματα.
Το Μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις και ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενήλικες.
Ωράριο λειτουργίας Μουσείου
· Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 16:00.
· Πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα ανοιχτά 18:00 – 20:00.
· Ομαδικές ξεναγήσεις οργανώνονται κατόπιν συνεννόησης και εντός Σαββατοκύριακου. 
· Τηλ. επικοινωνίας: 210-9325521, 210-9354333. 
Είσοδος ελεύθερη
Πηγή: http://www.ath-info.gr/node/512

kalytheo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra