Μαθήματα Ποντιακών Χορών Νο5-Σαμψών. (βίντεο)



Χορός Σαμσών. Μάλλον εύκολος χορός, όμορφος αρχίζει σίγα και αυξάνει στην διάρκεια. 
Παρουσιάζεται καθαρά και απλά από τους κ.Σιδηρόπουλο και κ.Κοκοβίδη στο βίντεο που ακολουθεί. Τα λαογραφικά στοιχεία και η περιγραφή της χορογραφίας που παρουσ
ιάζουμε παρακάτω είναι αναρτημένα μαζί με το βίντεο.
Συγχαρητήρια να πούμε στους δημιουργούς της σειράς βίντεο με τους ποντιακους χορούς, είμαι σίγουρος πως μπορεί κάποιοι να μάθουν από αυτά και μόνο!



Λαογραφικά στοιχεία
Σαμσούν (Samsun) στην Τούρκικη γλώσσα ονομάζεται η πόλη Σαμψούντα (Αμισός) του Πόντου η οποία κατά τον γεωγράφο Στράβωνα ιδρύθηκε από τους Ίωνες της Μιλήτου το 800 περίπου Π.Χ. (Δυτικός Πόντος, Σάββας Καλεντερίδης σελ., 254, 255). Ο χορός Σαμσόν πρωτοχορεύτηκε από Οφλήδες (με καταγωγή από την περιοχή του Όφη στον Πόντο) του Ν. Πιερίας (Νέα Τραπεζούντα, Κορινός) που έμαθαν τον χορό από τον Σαμψούντιο Μακάρ ή Μακάριο Χατζηκωνσταντινίδη την περίοδο που πρωτοήρθαν από τον Πόντο και ζούσαν στο ίδιο χωριό το Καλλίκρουνο Δράμας (Πάστροβα ήταν η παλιά ονομασία) που ήταν και το χωριό της πρώτης τους εγκατάστασης στην μητροπολιτική Ελλάδα. 
Κατά το Σωτήρη Λυκίδη γεννημένο το 1926, χορευόταν αντί για τον χορό «Σέρα» στην περιοχή αυτή του Πόντου (Ν. Ζουρνατζίδης Συμβολή στην Έρευνα του Ποντιακού Χορού).

Χορογραφία
Δεξιόστροφος χορός με τα χέρια παράλληλα προς το σώμα στο μέρος του χορού που είναι αργός, ενώ όταν γίνει γρήγορος ανεβαίνουν στην ανάταση. Έχει 12 βήματα με έντονο τρέμουλο. 
Ξεκινώντας το δεξί πόδι πατά δεξιά σε μικρή απόσταση και το αριστερό ακολουθεί (δεξί-αριστερό-δεξί-αριστερό-δεξί). Στο 6ο βήμα το αριστερό έρχεται και κλείνει στην μύτη του δεξιού ποδιού, στο 7ο το αριστερό πατά ελαφρώς αριστερά και 8ο το δεξί έρχεται να κλείσει στην μύτη του αριστερού, 9ο & 10ο το δεξί πατά στην προηγούμενη θέση του και έρχεται να κλείσει το αριστερό στην μύτη του, 11ο & 12ο η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αριστερή πλευρ
ά.

Ο ρυθμός του χορού είναι δίσημος 2/4 ή 4/8 (2-2)





Τότον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra