Μαθήματα Ποντιακών χορών Νο 4. Διπάτ Τραπεζούντας Ή Γιαβαστόν.

Ακόμη ένας χορός από τους κ.Σιδηρόπουλο και κ.Κοκοβίδη και όπως βλέπω στα σχόλια, έχουν ανεβάσει πάνω από εκατό βίντεο με χορούς.



Πολύ καθαρά μας τον παρουσιάζουν και είναι εύκολο για τον καθένα να τον χορέψει με λίγη προπόνηση. 


Προσωπικά είναι από τους αγαπημένους χορούς.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και λαογραφικά στοιχεία από την ανάρτηση του χορού.
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, εμπρός πάμε όλοι χορό!!!














Λαογραφικά στοιχεία
Διπάτ Τραπεζούντας ή Γιαβαστόν που στην Τούρκικη γλώσσα σημαίνει αργός) ή Κοδεσπαινιακόν (χορός της οικοδέποινας). Είναι αργός χορός δεξιόστροφος με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες και έχει 12 βήματα (12 μουσικούς χρόνους) που εκτελούνται σε 3 τετράδες βημάτων. Η ονομασία του προήλθε από τα δύο επιτόπια πατήματα το 11ο και το 12ο. (από το βιβλίο του Ν. Ζουρνατζίδη, Συμβολή στην Έρευνα του Ποντιακού Χορού).

Χορογραφία
Ο χορός ξεκινά με το δεξί πόδι να πατά μπροστά προς το κέντρο του κύκλου (1ο βήμα), άρση (2ο βήμα) και πάτημα (3ο βήμα) του αριστερού ποδιού λίγο πιο μπροστά.
Πάτημα του δεξιού ποδιού δίπλα στο αριστερό (4ο βήμα) ολοκληρώνοντας έτσι την 1η τετράδα.
Πάτημα του δεξιού ποδιού προς τα πίσω (5ο) άρση του αριστερού και πάτημα λίγο πιο πίσω από το δεξί (6ο & 7ο), πάτημα του δεξιού ποδιού πιο πίσω (8ο-2η τετράδα βημάτων) , άρση και πάτημα του αριστερού ποδιού στην αρχική θέση (9ο & 10ο) άρση και πάτημα του δεξιού ποδιού δίπλα στο αριστερό (11ο & 12ο-3η τετράδα βημάτων).



Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=XZU-qK86PhI

Τότον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra