Κεμανές του Πόντου-Καππαδοκίας


Ο Κεμανές ή η Κεμανή είναι κατά γενική ομολογία ένα απο τα ομορφότερα σε ύφος και χρώμα όργανα της Ανατολής. Έχει 8 χορδές. Τέσσερις βασικές και τέσσερις συμπαθητικές.
Τον συναντάμε σε διάφορες μορφές-σχήματα, ανάλογα με την εποχή λ.χ (προβυζαντινή - Βυζαντινή - μεταβυζαντινή - Αναγέννηση - 18ος αιώνας - 19ος αιώνας).

Η εξέλιξη του είναι αντιστρόφος ανάλογη των σημερινών κεμανέδων, με τις συμπαθητικές χορδές, καθώς και το ύφος των τραγουδιών, αλλά και την τεχνική κουρδίσματος και παιξίματος του.

Ο Ποντιακός κεμανές δεν διαφέρει από αυτόν της Καππαδοκίας καθώς είναι ίδια όργανα σε ύφος, κούρδισμα και παίξιμο. Οι σκοποί πολλές φορές είναι ίδιοι, π.χ Καρσιλαμάδες, αμανέδες, κ.α.
Να μή λησμονούμε ότι οι Φαρασιώτες της Καππαδοκίας είναι απόγονοι των Αργυρουπουλιτών (Κιμισχαναλίδων), κατ' επέκταση διατήρησαν τις μουσικές τους καταβολές εξελίσσοντας τες στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα τους.


Πηγή κειμένου: www.kemanes.gr/index.php?page=kem-lyra


Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από το dvd "Πολύχορδον όργανον εκ Πόντου Κεμανέ" του οποίου την έρευνα, καταγραφή και μουσική επιμέλεια έκανε ο Γιώργος ΠουλαντζακλήςΑποτελείται από ένα CD μουσικής με 9 τραγούδια, ένα DVD με οπτικό υλικό και ένα ένθετο 72 σελίδων σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά) με μουσικολογικές αναλύσεις. 









Τότον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra