Βερνίκι Γομαλάκα σε Ποντιακή Λύρα. Eφαρμογή. Νο 2



Συνέχεια από το προηγούμενο το οποίο μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Βερνίκι Γομαλάκα σε Ποντιακή Λύρα Νο 1.




Το επόμενο βήμα λοιπόν η πλήρωση των πόρων του ξύλου για να γίνει λείο σαν γυαλί. Θα χρειαστούμε σκόνη ελαφρόπετρας (pumice).


Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για αυτήν δεν βρήκα κάτι και έτσι αγόρασα μικρές ελαφρόπετρες σε συσκευασία 5 κιλών για κηπουρική χρήση και τις έκανα σκόνη ξύνοντας με ένα μαχαίρι (όχι όλες!), εργασία πολύ επίπονη και με μεγάλη υπομονή. Μετά από επιτυχημένη αναζήτηση για μεταλλικό γουδί λύθηκε το πρόβλημα. Επειδή για την πλήρωση των πόρων ενός οργάνου δεν χρειαζόμαστε και πάρα πολύ σκόνη, με ένα μαχαίρι και λίγη υπομονή μπορούμε να έχουμε αρκετή για την δουλειά μας.Εδώ βέβαια να πούμε ότι δεν έχουν όλα τα ξύλα ανάγκη την πλήρωση πόρων γιατί ορισμένα από αυτά δεν έχουν απλά πόρους μετά την λείανση με γυαλόχαρτο, όπως είναι το σφενδάμι, ο κέδρος, το πλατάνι κ.α. 


Για την μπάλα χρησιμοποίησα βαμβάκι την οποία τύλιξα με διπλό κομμάτι από βαμβακερό ύφασμα π.χ. παλιό μπλουζάκι. Παίρνουμε ένα κομμάτι βαμβάκι σε μέγεθος καρυδιού και ένα κομμάτι ύφασμα περίπου 10 εκ. επί 10 εκ., διπλώνουμε το ύφασμα στην μέση και βάζουμε το βαμβάκι στην μέση, κατόπιν φέρνουμε το ύφασμα γύρω-γύρω από το βαμβάκι ώστε να σχηματιστεί μία μπάλα.



Κατόπιν ρίχνουμε 10 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα στην μπάλα και το χτυπάμε στο πάνω μέρος του χεριού μας για να απλώσει στο βαμβάκι, μετά σε ένα χαρτί Α4 ρίχνουμε σκόνη ελαφρόπετρας και με την υγρή μπάλα ακουμπάμε την σκόνη ώστε να κολλήσει λίγη επάνω στην μπάλα. Ρίχνουμε 4-5 σταγόνες οινόπνευμα επάνω στην μπάλα έως η σκόνη να γίνει διαφανής. Τώρα αρχίζουμε το τρίψιμο με απαλές κυκλικές κινήσεις, με την φορά των δεικτών του ρολογιού και μετά αντίθετα, αλλάζουμε την φορά του τριψίματος κάθε λίγο χωρίς να σταματάμε και πάντοτε κυκλικά, σε μικρά κομμάτια της λύρας. 
Για παράδειγμα την πλάτη της λύρας που είναι και η μεγαλύτερη επιφάνεια της το χωρίζουμε νοητά σε 5 ή 6 κομμάτια. Αν νοιώσουμε ότι στέγνωσε η μπάλα προσθέτουμε μερικές σταγόνες οινόπνευμα και λίγη σκόνη αν χρειάζεται και συνεχίζουμε με κυκλικές κινήσεις πάντα. Αυτό μέχρι να δούμε τους πόρους γεμάτους. Κάτι που πρέπει να πούμε είναι ότι, πλήρωση των πόρων μπορούμε να κάνουμε και αργότερα κατά την εφαρμογή της γομαλάκας χωρίς πρόβλημα. 

Ερχόμαστε τώρα στην εφαρμογή της γομαλάκας. Ετοιμάζουμε μία νέα μπάλα όπως περιγράψαμε πιο πρίν, στην συνέχεια ρίχνουμε 8-10 σταγόνες από το διάλυμα γομαλάκας που ετοιμάσαμε, ρίχνουμε 6-8 σταγόνες οινόπνευμα το χτυπάμε στο πάνω μέρος του χεριού μας για να απλώσει και στο τέλος ρίχνουμε μία σταγόνα ελαιόλαδο την οποία την απλώνουμε με την ψίχα του δακτύλου μας.
Αρχίζουμε με την πλάτη της λύρας και με κυκλικές απαλές κινήσεις τρίβουμε την μπάλα στο ξύλο από την κάτω μεριά προς τα επάνω και ξανά κάτω. Όπως γλιστράει η μπάλα θα πρέπει να βλέπουμε ένα «σύννεφο» από πίσω της όπου περνάει, το οποίο χάνεται μετά. Συνεχίζουμε έως να στεγνώσει η μπάλα μας όσο χρειαστεί αυτό για να γίνει. Βασικό στην εφαρμογή της γομαλάκας είναι να μην σταματάμε την μπάλα επάνω στο ξύλο. Κάπου είχα διαβάσει και μου άρεσε η περιγραφή, ότι ξεκινάμε την επαφή της μπάλας με το ξύλο σαν την προσγείωση ενός αεροπλάνου και σταματάμε το τρίψιμο σαν την απογείωση του! 
Συνεχίζουμε την εφαρμογή στα πλαϊνά της λύρας. Προσωπικά για την λύρα δουλεύω την πλάτη και τα πλαϊνά της μαζί και αφού στεγνώσουν (4-6 ώρες) κάνω μετά το σαγόνι και τον λαιμό με το κεφάλι. Εννοήται ότι δεν πιάνουμε τις επιφάνειες που απλώνουμε πρίν στεγνώσουν. 
Θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 φορές για να έχουμε καλό αποτέλεσμα. 

Σε περίπτωση που έχουμε κάποια μεγάλη εσοχή ή καμμία τρυπούλα ή ραγισματάκι με κενό μπορούμε να το κλείσουμε με κάποια κυανο-ακρυλική κόλλα, τις γνωστές υπερκόλλες.




Στους κύκλους βλέπουμε το κλείσιμο βαθιών εσοχών του ξύλου. Εδώ η κόλλα έχει στεγνώσει.

Εντοπίζουμε το σημείο που χρειάζεται γέμισμα και βάζουμε επάνω μια μικρή ποσότητα κόλλας ίσα-ίσα να γεμίσει το κενό. Αφού στεγνώσει καλά απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο σημείο της κόλλας και με ένα γυαλόχαρτο 320 ή 400 τρίβουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις το σημείο έως να φύγει η παραπανίσια κόλλα. Στην συνέχεια ετοιμάζουμε την μπάλα με γομαλάκα όπως περιγράψαμε παραπάνω και τρίβουμε κυκλικά το σημείο. Πολύ γρήγορα θα δούμε την γυαλάδα να επανέρχεται.

Αφήνουμε την γομαλάκα να στεγνώσει καλά μερικές μέρες και μετά μπορούμε να την περάσουμε με ένα γυαλιστικό επίπλων.


Περιμένω σχόλια, απορίες, οτιδήποτε για να συμπληρώσουμε το παραπάνω άρθρο. Αύριο βάζω χορδές να ακούσω τον ήχο της και να βγάλω μερικές φωτογραφίες για ολοκληρωμένη παρουσίαση. 
Έτοιμη, για δοκιμή.

Η πρώτη δοκιμή για τον ήχο άρεσε, θα την αφήσουμε 2-3 μέρες να πάρει τα "κέντρα" της και θα ετοιμάσω και ένα βίντεο να την ακούσουμε μαζί. Παρακάτω πρίν και μετά!


Πρίν τη γομαλάκα.
Η πίσω όψη της λύρας μας μετά τη γομαλάκα.



Τότον

4 σχόλια:

  1. πως φτιαχνεται η γομαλακα διαλιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγοράζεις γομαλάκα σε φύλλα και την βάζεις σε βαζάκι με 3 μέρη καθαρό οινόπνευμα και 1 μέρος γομαλάκα κατά όγκο. Την αφήνεις 1 μέρα και είναι έτοιμη. Χώρος ζεστός και ανακάτεμα βοηθάει αλλά δεν είναι απαραίτητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι εύκολο να γίνει κάποιο βίντεο ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλέον χρησιμοποιώ την γομαλάκα μόνο στις ταστιέρες, τους χορδοκράτες και αυτό 3-4 περάσματα για αδιαβροχοποίηση και για να ζωντανεύουν τα χρώματα, οπότε δεν υπόσχομαι κάτι.
    Τι ακριβώς σε προβληματίζει από την όλη διαδικασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra