Μνήμη μου σε λένε Πόντο

"Πόντος, Ελλενικός, μεγάλος και ευδαίμων"

Την ποντιακή ιστορία από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα παρουσιάζει η σειρά σε ένα τριμερές αφιέρωμα.

Η σειρά κάνει μία αναδρομή στην εποχή των μύθων, στο 1000 π.Χ. όταν ο Πόντος γνώρισε αλματώδη οικιστική ανάπτυξη, στη ρωμαϊκή εποχή, τη βυζαντινή περίοδο και την οθωμανική αυτοκρατορία και φτάνει στον 19ο αιώνα, όταν οι Χριστιανοί άκμαζαν ακόμη στον Πόντο, κρατώντας τα ηνία της οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης.


Ένα από τα σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία του Πόντου, το οποίο επισημαίνει η σειρά, είναι η Οκτωβριανή επανάσταση τον Απρίλιο του 1916 μέσα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ρώσοι προελαύνουν και προσαρτίζουν την περιοχή της Τραπεζούντας στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Τούρκος Βαλής της πόλης παρέδωσε την εξουσία στον Μητροπολίτη Χρύσανθο, λέγοντας: «...από τους Έλληνες αποσπάσαμε τα μέρη αυτά και σε Έλληνες τα παραδίδουμε σήμερα. Σας παραδίδουμε ακόμη και τις εκκλησίες σας που μετατράπηκαν σε τεμένη. Μεταβάλλετε τες πάλι σε εκκλησίες αν αυτό το νομίζετε καλό».

Έτσι δημιουργήθηκε η δημοκρατική κυβέρνηση του Πόντου που αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία και τις δυνάμεις της Αντάντ ως η νόμιμη αρχή του Βιλαετιού της Τραπεζούντας, αλλά διατηρήθηκε για δύο χρόνια...

Η ιστορική αναδρομή της σειράς «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» θα ολοκληρωθεί με δύο ακόμη επεισόδια που θα προβληθούν προσεχώς και θα έχουν ως θέμα τους, το πρώτο την Ποντιακή Γενοκτονία και το δεύτερο την εγκατάσταση των Ποντίων στην Ελλάδα.

Σκηνοθέτης: Κώστας Χαραλάμπους -- Νίκος Αναγνωστόπουλος

Επιστημονική επιμέλεια: Κώστας Φωτιάδης, καθηγητής πανεπιστημίου Δ.Μακεδονίας
Παραγωγή : MAGIK PICTURES
Παρουσιαστής: Τάσος Παλαντζίδης -- Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Το αφιέρωμα μπορείτε να το δείτε στο youtube. Αποτελείται από 12 βίντεο.

Δείτε όλη τη λίστα εδώ https://www.youtube.com/watch?v=b2x6Pj11rto&list=PL2F59D7871303CB47

Στο πρώτο επεισόδιο παρουσιάζεται ο ποντιακός πολιτισμός και συγκεκριμένα το τραγούδι ως έκφραση της ποντιακής ιστορίας. ''Οδηγοί'' σε αυτό το τηλεοπτικό ''ταξίδι'' είναι τα αδέλφια Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, ως γνήσιοι συνεχιστές και εκφραστές μιας ζωντανής παράδοσης, που ακόμα επηρεάζει και δημιουργεί απλώνοντας τη λάμψη της σε όλο τον κόσμο.

kalytheo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra