Τέχνη συναντά ιστορία - Η ζωή στον Πόντο

Δείτε πώς φαντάζεται, πώς αισθάνεται η νέα γενιά την ζωή στον Πόντο...

Δείτε πώς  φαντάζεταιπώς  αισθάνεται η νέα γενιά την καθημερινότητα των προπάππων μας...

Δείτε πώς φαντάζεται, πώς αισθάνεται η νέα γενιά την χαρά των προγόνων μας...

Δείτε πώς αντιλαμβάνεται η νέα γενιά την τα μουσικά όργανα που μας εμπνέουν...

Δείτε πως αντιμετωπίζει η νέα γενιά τον χαμό της πατρίδας και τα πάθη των παππούδων τους...

ένα βιβλίο της ΟΣΕΠΕ

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,

Η πληθώρα της ύλης από παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών !!! και άνω, που ζωγράφισαν εικόνες φαντασίας όπως νομίζουν τη ζωή στον Πόντο εκείνη την εποχή και εικόνες που είδαν σε έντυπα, τοπία, μουσικά όργανα, εκκλησίες, ενδυμασίες, το έμβλημα του Μονοκέφαλου Αετού του Πόντου, παραστάσεις χορών, ομορφιές της θάλασσας, του κάμπου, των βουνών, εικόνες αγίων, της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά, αφηγήσεις γονέων και παππούδων τους από τον μεγάλο ξεριζωμό, τη βία, τους φόνους, τη Γενοκτονία που σκορπούν ρίγη συγκίνησης με φωτογραφίες των ανθρώπων που έζησαν τις συγκλονιστικές εκείνες στιγμές και άφησαν ζωντανή την περιπέτειά τους στον Πόντο, τη βαθιά τους πίστη στην ορθοδοξία, την μεγάλη τους αγάπη στην Ελλάδα, πού αλλού λαοί θα είχαν απαρνηθεί προκειμένου να ζήσουν καλύτερα. 
Και βέβαια οι 12 μήνες του χρόνου στην ποντιακή διάλεκτο εικονογραφημένες από τη Σεβαστή Συμεωνίδου, την Ουρανία Ιακωβίδου και τον Δημήτρη Κυριακίδη του συλλόγου Lüdenscheid με αναλύσεις εθίμων για κάθε μήνα. Έτσι πολύ εύστοχα θυμίζουν ακόμα και τον Leonardo da Vinci «Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση, η ποίηση είναι τυφλή ζωγραφική». 
Περνώντας και από αυτό το στάδιο συμπληρώνουν το έξοχο αυτό βιβλίο με δύο θαυμάσια ολοσέλιδα ποιήματα, το «Θυμάμαι» και το «Ντ’ έμορφα χρόνια έσανε» του Γιώργου Κέλογλου από το Σύλλογο Ποντίων Κολωνίας. Το θαυμάσιο εξώφυλλο παρουσιάζει τη ζωγραφιά της 17χρονης Μαργαρίτας Κυριακίδου που απεικονίζει έναν γέροντα κρατώντας στην αγκαλιά τον εγγονό του μαθαίνοντας την Ποντιακή λύρα και το οπισθόφυλλο το ποίημα «Ντ’ έμορφα χρόνια έσανε». 
Η εξαιρετική αυτή δουλειά, που ήταν αποτέλεσμα μόχθου όλης της Σ.Ε. που την αποτελούν: Χρήστος Σαββίδης, Επαμεινώνδας Καλπακίδης, Σεβαστή Συμεωνίδου, Χρήστος Λαμπρινίδης, Αντώνιος Παράσογλου, Γεώργιος Κερίδης και Χριστίνα Βασιλειάδου, είχε πηγές από τα βιβλία: 1) Ποντιακή Λαογραφία (οι 4 εποχές και οι μήνες τους) της Έλσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια, 2) Ξετυλίγοντας Μνήμες της Ιωάννας Σερενέ-Τσουρουκίδη και 3) Ποντιακά ήθη και έθιμα του Θωμά Τσουπουρίδη. 
Η Σ.Ε. είχε ακόμα, πέρα από την συμπαράσταση της ΟΣΕΠΕ και την ευγενική χορηγία Μουσικής Σκηνής «Παρακάθ» Νέστου 4 Πολίχνη Θεσσαλονίκης, που χωρίς την οικονομική της υποστήριξη δεν θα είχαμε στα χέρια μας αυτό το κόσμημα, που έλειπε από τα Ποντιόπουλα της Διασποράς. 
Ένα κόσμημα στον Ποντιακό χώρο που μας παρουσίασαν οι νεολαίοι της Κεντρικής Ευρώπης στην Ελληνική και Γερμανική γλώσσα, τα έσοδα δε που θα προκύψουν θα διατεθούν σε ένα Ελληνικό και ένα Γερμανικό κοινοφελές ίδρυμα.
Πηγή: http://www.elliniki-gnomi.eu/archives/16340





kalytheo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra