Το Αλάτι της Γης - Ποντιακό γλέντι

Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-1 «Το Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένη στην ποντιακή μουσική και χορευτική παράδοση.

Στο πρώτο μέρος, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται δυο ταλαντούχους μουσικούς της νέας γενιάς, τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, δεξιοτέχνες στον κεμεντζέ (ποντιακή λύρα) και στο τραγούδι. 

Με καταγωγή από τη Βέροια, τα δυο αδέρφια συνδυάζουν την προφορική παράδοση της ποντιακής τους καταγωγής με συστηματικές σπουδές στην εθνομουσικολογία στο Λονδίνο, όπου έχουν εκπονήσει τις διδακτορικές τους διατριβές. Μιλούν για τη σχέση τους με τη μουσική και τα βιώματα από την ποντιακή παράδοση, αλλά και για την εμπειρία τους από τη σύμπραξη με άλλους μουσικούς πολιτισμούς στα διεθνή «έθνικ» φεστιβάλ και τις συναυλίες όπου συμμετέχουν. Στα κομμάτια που παίζουν συνδυάζουν την παράδοση με τη νεωτερικότητα, αποτυπώνοντας το στίγμα μιας νέας γενιάς που γνωρίζει, σέβεται και τιμά το παρελθόν αλλά και το δοκιμάζει σε διάλογο με σύγχρονες μουσικές πρακτικές.

Στο δεύτερο μέρος, η εκπομπή μας προσκαλεί --μαζί με τα δυο αδέλφια- σ' ένα δυναμικό ποντιακό γλέντι, με Πόντιους πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση που είναι εγκατεστημένοι στον Ασπρόπυργο της Αττικής. 

Συσπειρωμένοι γύρω από τον τοπικό Σύλλογο «Ακρίτες του Πόντου», διατηρούν τις μνήμες και την ταυτότητα μέσα από τη γλώσσα και τις αφηγήσεις για την αλησμόνητη πατρίδα, τα τραγούδια, τους χορούς, τα φαγητά και την τελετουργία του ποντιακού γλεντιού, πολύτιμες παρακαταθήκες για τις γενιές που καλούνται να παραλάβουν τη σκυτάλη. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Παπαδόπουλος (λύρα, τραγούδι), Μπάμπης Καστρινόπουλος (τραγούδι), Χρήστος Μαυρίδης (νταούλι) και ο μικρός Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης (τραγούδι). 

Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή του Γιώργου Σιαμίδη, εξαιρετικού δεξιοτέχνη στα παραδοσιακά ποντιακά πνευστά (αγγείον-άσκαυλο και γαβάλ).

Έρευνα -- παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV PRODUCTIONSkalytheo

1 σχόλιο:

  1. Υποκλύνομαι στους Αδερφούς Τσαχουρίδη...Άλλο επίπεδο.

    (Μα καλά που τους είχατε κρυμένους αυτούς εσείς οι Πόντιοι? Έχω γνωρίσει τους κορυφαίους Πόντιους μουσικούς εκτός από αυτούς...Αλλά που να τους γνωρίσω θα μου πεις...στο Glass Pallas?...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

Instagram @pontiakilyra

Instagram @pontiakilyra